Бащинство- припознаване

Бащинство- припознаване

  • English
  • Български
  • Русский

Бащинство- припознаване

Бащинство- припознаване

 

    Припознаването се прави с цел да се установи произхода на дете. Всеки има право да припознае детето си. Могат да се припознаят също така заченати и починали вече деца, които имат низходящи. Припознаването трябва да се изрази лично и от лице, което е дееспособно.

    Самата процедура при припознаването се извършва с писмено заявление или декларация с нотариално заверен подпис пред длъжностно лице по гражданско състояние. Чрез управителя на заведението, в което се е родило съответното дете също може да се подаде заявление.

    След като длъжностното лице съобщи за припознаването на другия родител и на детето ( при положение, че то има 14 навършени години) и на Дирекция „ Социално подпомагане”, родителят и детето имат право с писмено заявление да оспорят припознаването, в срок от три месеца от съобщението. Може да се оспори и по съдебен ред от Дирекцията и прокурора в срок от 1 година от припознаването.

       Припознаването се вписва в акта за раждане на детето, ако то не бъде оспорено.

      Съпругът има право да оспори бащинството, като трябва да докаже, че то не е заченато от него. Срокът да оспори е една година от узнаване на раждането. Съпругата има същото право да оспорва до една година от раждането на детето. Същото има право да оспори бащинството до една година от навършване на 18 години.

 

 

Бащинство- припознаване
Бащинство- припознаване
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg