Лъжесвидетелстване

  • English
  • Български
  • Русский

Лъжесвидетелстване

Лъжесвидетелстване

 

    Лъжесвидетелството е престъпление, при което може да дадете лъжливи свидетелски показания, премълчите истината или представите фалшива писмена декларация в съда или друг орган на властта.

    Ако дадете фалшиви показания, срещу вас може да се започне наказателно производство. Наказанието при представена невярна писмена декларация е до 3 години затвор, а за лъжливи свидетелски показания наказанието е до 5 години затвор.

    В случай, че бъдете привлечен в съда, като обвиняем и не кажете истината поради причината, че може да уличите себе си в престъпление, по закон не подлежите на наказание за лъжесвидетелстване. Разбира се, ако вината ви се докаже, ще изтърпите наказанието за престъплението, за което ви съдят.

    Законът ви дава право да решите дали искате да свидетелствате за престъпление извършено от ваш близък- родители, деца, брат или сестра, съпруга, съпруг.

     Когато някой ви подстрекава към лъжесвидетелстване, ще бъде наказан с пробация или  с лишаване от свобода до 1 година.

    Имате право да оттеглите фалшивите показания, които сте дали, но трябва да го направите преди присъдата или съдебното решение да са влезли в сила и преди да е образувано наказателно производство срещу вас за лъжесвидетелство.

 

Лъжесвидетелстване
Лъжесвидетелстване
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg