Какво мога и какво НЕ мога да взема със себе си в самолета?

  • English
  • Български
  • Русский

Какво мога и какво НЕ мога да взема със себе си в самолета?

 

Какво мога и какво НЕ мога да взема със себе си в самолета?

 
Ще пътувам със самолет за първи път! Много се вълнувам, но и се сещам, че трябва да се подготвя с нужната информация. Например нямам представа на колко килограма  и на какъв ръчен багаж имам право, а е важно, защото не искам да се разделя с любимата си самобръсначка на митницата, а тя впрочем е забранена в ръчния ми багаж.
 
Първото нещо, което трябва да знам е, че когато вляза на митницата в летището ръчният ми багаж задължително ще бъде проверен, като премине през ръчна проверка, рентгеново оборудване, през системи за откриване на експлозив или обучени кучета за откриване на експлозиви.. Това е стандартна процедура, която не бива да ме притеснява.
 
В повечето случаи имам право на един брой ръчен багаж, който не трябва да надвишава 55х40х20 сантиметра. Това са допустимите размери при повечето авиокомпании, като теглото на багажа не може да надхвърля 10 килограма. Това е важно, защото някои компании могат да ме принудят да заплатя надвишаващото тегло по тяхна тарифа. Затова е хубаво преди да тръгна за летището да съм проверил правилата на авиокомпанията, с която ще пътувам, за да не бъда помолен да заплатя допълнително за ръчния товар.
 
Интересно:
При полети в бизнес или първа класа на редовните авиокомпании някои ограничения за теглото на ръчния багаж отпадат. Често срещано е при пътуване с нискотарифна компания децата да нямат право на друг багаж, освен ръчния.
 
Какво НЕ мога да нося в ръчния си багаж?
В ръчния си багаж имам правото да нося всичко, което не е в забранителния списък на авиокомпанията. Логично е, разбира се, че ми е забранено да пренасям в багажа си:
 
  • Експлозиви и запалителни вещества, включително фойерверки и други пиротехнически средства;
  • Пушки, огнестрелни оръжия; 
  • Зашеметяващи устройства;  Като например електрошок.
  • Предмети с остър връх или остър ръб;
  • Работни инструменти — онези инструменти, които могат да застрашат безопасността на самолета, включително: железни лостове, бормашини и други;
  • Тъпи инструменти — предмети, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване при нанасяне на удар с тях, включително: бухалки за бейзбол и софтбол, стикове или палки, например полицейски палки, екипировка за бойни изкуства и др;
Важно!
Трябва да знам, че в ръчния ми багаж са забранени течности, аерозоли и гелове, надвишаващи 100 милилитра взети заедно. Служителите на митницата имат включително правото да изпробват продукта, за да се уверят, че той не е опасен. Тук включваме напитки, течни храни, кремове, спрейове, парфюми и всякакви други подобни продукти. Разбира се, има и известни изключения от това правило.
 
Възможно е да пренасям такива вещи в ръчния си багаж, ако:
 
Ако са в отделни контейнери с максимална вместимост от 100 милилитра или равностойна, в прозрачен найлонов плик, който може да се отваря и затваря, с максимална вместимост от 1 литър; 
Ако ще бъдат използвани по време на пътуването и са необходими поради здравословни причини (Например животоспасяващ за мен инсулин) или заради специален хранителен режим, включително бебешка храна.
Ако съм придобил течността на място в зоната от страната на съоръженията за излитане и кацане на летището (т.нар. Duty free магазини), трябва да я поставя в специален плик, позволяващ проверка.
Ако течността е придобита на друго летище в Европейския съюз или на борда на самолет от Европейския съюз, които са запечатани в специален, позволяващ проверка на целостта плик. 
Тези специални, позволяващи проверка на целостта прикове, трябва да са ясно обозначени като специални за това летище, както и да съдържат доказателство, че покупката или повторното запечатване са извършени на посоченото летище в рамките на предходните три часа. 
 
Вече съм буквално в облаците! Не е било толкова страшно да пътуваш със самолет. Регистрирах ръчния си багаж и нямах проблеми на митницата, защото не взех нито един от гореизброените забранени предмети. Единствената ми течност бе един парфюм от 100 милилитра, който прилежно сложих в прозрачен найлонов плик. Настаних се удобно на седалката си и вече мога спокойно да се насладя на полета, наблюдавайки отгоре миниатюрно изглеждащия свят
Какво мога и какво НЕ мога да взема със себе си в самолета?
Какво мога и какво НЕ мога да взема със себе си в самолета?
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg