Военна пенсия

Военна пенсия

  • English
  • Български
  • Русский

Военна пенсия

Военна пенсия

 

    Военната пенсия е като обикновената пенсия за стаж и възраст, но се отпуска при по- облекчени условия, тъй като вие като военнослужещ излагате живота и здравето си на риск в името на страната си. Военните се осигуряват от държавата.

      Има няколко изисквания според, които ще можете да получавате военна пенсия.

  1. Разбира се трябва да сте част от въоръжените сили на България.
  2. Ако ви уволнят, това няма да повлияе на пенсионирането, тъй като при военните това е прекратяване на службата.
  3. При военнослужещите осигурителния стаж е 27 години минимум, като всеки 3 години се смятат за 5 години осигурителен стаж. Ако сте участвал в мисии и операции, силно застрашаващи живота ви 1 година се смята за 3 години осигурителен стаж.
  4. Относно пенсионната възраст, тя се увеличава всяка година по 2 месеца, докато се достигне минималната, която е 55 години. 2017 г. минималната възраст се увеличи на 53 години.

    Разликата между военната пенсия и обикновената пенсия е, че минималната възраст за пенсиониране е по- ниска, минималният стаж за пенсиониране е по- малък, пенсията е по- голяма.

   Ако голяма част от живота си сте бил военен, но в един момент сте започнал да работите на трудов договор, стажът ви като работник се зачита за военен.

  За военна пенсия кандидатствате с подаване на заявление заедно с документи относно осигурителния ви стаж до НОИ. Военноотчетната книжка замества трудовата и осигурителната.

    Нямате право едновременно на обикновена и военна пенсия. Но може да получавате пенсия за военна инвалидност и в същото време обикновена пенсия.

 

Военна пенсия
Военна пенсия
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg