БАЩАТА НЕ ПЛАЩА ИЗДРЪЖКА!

БАЩАТА НЕ ПЛАЩА ИЗДРЪЖКА!

  • English
  • Български
  • Русский

БАЩАТА НЕ ПЛАЩА ИЗДРЪЖКА!

Ангелина и Калоян се запознали преди 5 години и веднага между тях пламнала голяма любов. Именно в резултат на нея се родила дъщеря им- Дияна. Тъй като родителите не били сключили граждански брак, Калоян веднага припознал дъщеря си и бил вписан в акта й за раждане  като законен баща. Но с появата на детето, взаимоотношенията между Ангелина и Калоян се обтегнали. От любовта не останало нищо, освен малката Дияна, която въпреки, че била прелестно и сладко създание, не успяла да сплоти родителите си. Един ден, когато Дияна била на 3 годинки, Калоян събрал багажа си и се изнесъл от общото им жилище. С това сложил край на една приказка, която може би никога нямаше да свърши……
 
       Минала 2 години и за Дияна се грижела единствено майка й. Ангелина била принудена да работи на две места, за да има средства, с които да отглежда дъщеря си. Мисълта, че ще дойде ден, в който ще трябва да отговори на въпроса: Къде е татко?, я убивала бавно, но сигурно.  Калоян изобщо не се интересувал от детето, не давал един лев за покриване на ежедневните му нужди.  Какво може да направи Ангелина в тази ситуация?
Тя определено няма желание да върне бащата на детето в живота им, но се ядосва на факта, че Калоян не се държи като баща и не участва по никакъв начин в грижите за Дияна.
 
Ангелина може да предяви иск пред съда, с който да поиска Калоян да бъде осъден да плаща ежемесечно издръжка на детето си, поне до навършване на 18 години. За целта ще е добре да организира свидетели, които да потвърдят наличието на грижи от страна на майката и съответно липсата на такива от страна на бащата. Изготвя се доклад от съответната служба „Социално подпомагане”, в който се съдържат условията при които живее детето и кой от родителите го гледа. Представят се документи, доказващи размера на получаваното възнаграждение от страна на майката. При възможност е добре да се представят подобни и за бащата. Тук е важен основния принцип, залегнал в закона, че родителите са длъжни да се грижат за децата си, независимо от това дали са в брак помежду си или не. Размерът на издръжката зависи както от нуждите на детето, така и от възможностите на даващия издръжката.
 
Може ли Ангелина да поиска издръжка за минал период?
 
Ангелина може да поиска издръжка за минал период, който е 1 година назад, считано от датата на завеждане на исковата молба.
 В какъв размер може да се поиска издръжка?
По принцип минималният размер на издръжката, която може да се поиска от Цветомир, е ¼ от минималната работна заплата,тоест минимална издръжка.Но Ангелина може да поиска и по-висок размер, съответстващ на доходите на Калоян.Въпросът е да се докажат тези доходи и същите да се обвържат с нуждите на детето.
 
Съдът ще осъди Калоян да плаща издръжка в определен размер на дъщеря си чрез нейната майка и законна представителка. Също така, ако е поискано,  ще го осъди да плати издръжка за 1 година назад, считано от датата на подаване на исковата молба.
 
Какво ще се случи, ако Калоян не изпълнява съдебното решение и реално не плаща или спре да плаща присъдената издръжка на дъщеря си?
 
Неплащането на издръжка в продължение на повече от 2 месеца е престъпление, което се  наказва с пробация или лишаване от свобода до 2 години. На практика това означава, че Ангелина може да подаде тъжба до прокуратурата и по този начин ще иницира образуването на наказателно дело срещу Калоян. Ако веднъж е образувано подобно дело, то при втори сигнал, наказанието ще е в по-висок размер.
 
Възможно е Ангелина да се снабди с изпълнителен лист въз основа влязлото в сила съдебно решение. В този случай тя ще може да образува изпълнително дело срещу Калоян при частен съдебен изпълнител и да поиска принудително събиране да дължимото чрез средствата, предвидени в закона-налагане на запори, възбрани, извършване на описи, оценки и публични продажби на движимо и недвижимо имущество.
 
Да си родител е призвание, но за съжаление има хора, които не го заслужават.Да си родител не означава само да създадеш дете, а и да се грижиш за него постоянно и да го обичаш от цялото си сърце. Всичко останало е пародия, която за съжаление не е инцидентен случай и от която потърпевши са едни малки създания, които нямат възможност сами да избират своите майки и бащи.
БАЩАТА НЕ ПЛАЩА ИЗДРЪЖКА!
БАЩАТА НЕ ПЛАЩА ИЗДРЪЖКА!
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg