Митничар осъди прокуратурата за 50 000 лева заради дело, продължило почти 20 години

Митничар осъди прокуратурата за 50 000 лева заради дело, продължило почти 20 години

  • English
  • Български
  • Русский

Митничар осъди прокуратурата за 50 000 лева заради дело, продължило почти 20 години

Митничар осъди прокуратурата за 50 000 лева заради дело, продължило почти 20 години

Борислав Борисов беше подсъдим за документна измама с бизнесдамата Ваня Червенкова
 
 18 АВГУСТ 2018, 
 
Митничарят Борислав Борисов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 50 000 лева заради вредите, които е понесъл покрай прословутото дело за документни измами, по което беше съден и оправдан заедно с бизнесдамата Ваня Червенкова след процес, продължил близо 20 години.
 
Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Силвана Гълъбова е присъдил обезщетението на Борисов за неимуществени вреди заради продължителността на делото, по време на което той е бил отстранен от работа, униженията от разпространените информации за процеса, забраната за напускане на страната и стреса от тежкото обвинение в документна измама в особено големи размери, което се наказва с от 3 до 15 години затвор.
 
Делото срещу него започва през юни 1998 г., когато е привлечен като обвиняем и приключи окончателно едва миналата година, когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда всички подсъдими. Процесът беше откроен миналата година и от Инспектората на Висшия съдебен съвет при проверката на заявленията на граждани за нарушаване на правата им за разглеждане на делата в разумен срок. Обвинението твърдеше, че подсъдимите, между които и Ваня Червенкова, са възстановили близо 1 млн. лева ДДС с използване на документи с невярно съдържание. Това ставало с фиктивен износ на машини за бутилиране и RAM памет за Македония, Гърция, Русия и Румъния само с попълване на митнически документи, но без реални сделки.
 
Първоначално обвинителният акт е бил внесен в Окръжен съд-Благоевград шест години след началото на разследването. Забавянето е било резултат и от мудната работа, и от съществените нарушения, заради които делото пет пъти е било връщано за доразследване. След това близо шест години са трябвали и на съда в Благоевград, за да реши делото и да оправдае всички 19 подсъдими. Присъдата обаче е отменена през 2011 г. от Софийския апелативен съд и делото е върнато в Благоевград. Там пък след още едно връщане за доразследване, магистратите решават да го прекратят и да го пратят по подсъдност на Софийския окръжен съд, където продължава повече от две години и следва нова оправдателна присъда през 2014 г. Тя вече е била потвърдена от САС през 2016 г., а в началото на миналата година решението е оставено в сила от ВКС, с което сагата най-после приключи.
 
В исковата си молба по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), Борислав Борисов пише, че през всички тези години е бил под постоянно напрежение, че е обвинен в тежко престъпление, което не е извършил. За 8 години имал забрана за напускане на страната и така пропуснал възможност за друга работа, като се принудил да работи в строителството. Делото съсипало личния и професионалния му живот, но най-тежко му било това, че обвинението е свързано с работата му. Затова поискал обезщетение от 577 000 лева.
 
В решението на съдия Гълъбова се казва обаче, че справедливото обезщетение за митничаря е 50 000 лева, защото по същото време той е бил подсъдим и впоследствие оправдан по други дела и за тях също е бил обезщетен.
 
„Трайна и непротиворечива е практиката на ВКС, че неимуществените вреди от всички паралелно водени в един и същи период наказателни производства имат глобален характер и следва да се разпределят по отделно водените дела за вреди от всяко от незаконните обвинения“, пише в решението на СГС. В него се отбелязва, че причинените вреди на Борисов са безспорни и категорично делото е надвишило рамките на „разумния срок“ за разглеждане.
 
Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.
 
50 000 лева Борислав Борисов Ваня Червенков
Митничар осъди прокуратурата за 50 000 лева заради дело, продължило почти 20 години
Митничар осъди прокуратурата за 50 000 лева заради дело, продължило почти 20 години
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg