ГЕРБ иска профилактични тестове за наркотици за децата

ГЕРБ иска профилактични тестове за наркотици за децата

  • English
  • Български
  • Русский

ГЕРБ иска профилактични тестове за наркотици за децата

                               Според Цветан Цветанов така ще се опазят много от подрастващите

 

ГЕРБ оповести изключително спорна идея за превенция на наркоманиите. "С колеги народни представители сме поставили въпроса защо да не се предвиди в профилактичните изследвания, които се правят на учениците, да няма и тест за наркотици. Ако имаме навременна намеса, можем да запазим много от тези деца", обяви шефът на парламентарната група на партията и председател на комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов на дискусия по случай Световния ден за борба с наркоманиите и трафика на наркотици. 
 
Идеята е тестът за дрога да е част от ежегодните профилактични прегледи при личните лекари на учениците, но Цветанов не даде повече подробности. Предложението е спорно, тъй като по закон профилактичните прегледи са задължителни, т.е. тестът за наркотици също би бил задължителен. 
 
Сега тестове за наркотици могат да се правят единствено за да се установи нарушение или престъпление - например шофиране след употреба на дрога, прегазен човек на пътя след употреба на наркотици и т.н. Няма никаква правна логика да се въвежда на практика принудително тестване за наркотици, при това на общо основание. При всички положения е не само законово, но и конституционно спорно въвеждането на подобно правило или изискване. Трябва задължително да има законов запис, и то да е свързан с евентуално нарушение или престъпление. Самата употреба към момента не е криминализирана. В момента единствено в закона за предучилищното и училищното образование, който трябва да влезе в сила на 1 август т.г., има някаква норма, свързана с наркотиците и децата. Там в чл. 172 са записани задълженията на учениците. Сред тях е "да не участват в хазартни игри, да не употребяват тютюн и тютюневи изделия, алкохол и наркотични вещества". Никъде обаче не се посочва по какъв начин се установява употребата на тютюн, алкохол или наркотик.
 
Със сигурност обаче задължителна норма за тестване на деца за наркотици ще срещне проблем с това, че те са недееспособни и за всяко нещо трябва задължителното съгласието на родителите или, когато такова липсва - съгласие на съд. 
 
Не е ясно и от каква възраст ще бъдат тествани децата, нито могат ли родителите да откажат проверката за дрога. По закон профилактичният преглед е задължителен и родител, чието дете не отиде при личния си лекар, подлежи на глоба от 50 до 100 лв. Санкцията обаче изобщо не се налага и няма нито един глобен пациент или родител за неявяване на преглед. Самата профилактика, която се полага на по-големи деца - от 7 до 18 години, е минимална. Веднъж годишно те имат право на анамнеза, измерване на ръст, тегло и гръдна обиколка, измерване на кръвно, оценка на физическото развитие, изследване на зрителна острота, изследване на урина с тест лента.
 
Цветанов не обяви и какви ще са тестовете за наркотици - кръвни, на урина или полеви с тест ленти. Всички варианти обаче са доста скъпи. Например в момента в лаборатория комбиниран тест за установяване наличието на морфин, кодеин, хероин, кокаин, марихуана и някои лекарства в урината струва 27 лв. За сравнение, целият профилактичен преглед, който плаща касата, е 9 лв. Освен това личните лекари ще настояват и за увеличение на цената на прегледа, плащана от НЗОК, тъй като в него ще има и нова дейност.
 
Цветанов напомни, че парламентът отхвърли искането за легализиране на марихуаната за медицински цели. "Уверявам ви, че в българския парламент мнозинството винаги ще е по-голямо срещу легализирането на марихуаната", заяви той. През пролетта неправителствени организации поискаха да се разреши употребата на коноп за медицински цели и да се декриминализира притежанието и култивирането на коноп за лична употреба.
 
*Статията е препечатана от в. "Сега".
 
 
ГЕРБ иска профилактични тестове за наркотици за децата
ГЕРБ иска профилактични тестове за наркотици за децата
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg