Усвояване на фамилия след брак-задължително ли е?

  • English
  • Български
  • Русский

Усвояване на фамилия след брак-задължително ли е?

Усвояване на фамилия след брак-задължително ли е?
 
В България, според Закона за гражданското състояние, жената има възможността да промени фамилното си име след брака. Според закона, при встъпване в брак жената може да избере дали да запази своето собствено фамилно име, да приеме фамилното име на съпруга или да използва комбинация от двата варианта.
 
Ако жената реши да промени фамилното си име след брака, тя трябва да поиска това в писмен вид при регистъра на гражданското състояние на мястото на своята постоянна регистрация в рамките на 3 месеца след сключване на брака. Също така, жената може да промени фамилното си име и след изтичането на този 3-месечен срок, но това ще изисква съдебен ред.
 
Може ли мъжът да усвои фамилията на съпругата си?
Отговорът е да. Българското законодателство позволява мъжът да вземе фамилията на жената след брака. Това се нарича промяна на фамилното име чрез усвояване на фамилията на съпругата (или евентуално комбинация от двата фамилни имена). За да се осъществи тази промяна, мъжът трябва да поиска това в писмен вид при регистъра на гражданското състояние на мястото на своята постоянна регистрация в рамките на 3 месеца след сключване на брака.
 
Ето няколко важни фактора, които трябва да бъдат взети предвид:
1.Промяната на фамилното име на мъжа се извършва доброволно и със съгласието му.
2.Това може да се случи само след сключване на брак.
3.В случай на промяна на фамилното име, тя влиза в сила само по отношение на отношенията с трети лица.
 
Разликата във взимането на мъжката фамилия от жената, наречена усвояване на фамилията на съпругата, е свързана със социалните и културни норми на дадено общество. В много държави и култури е традиционно разпространено, когато жената след брака променя фамилното си име и приема фамилията на съпруга.
 
 Усвояване на фамилия след брак-задължително ли е?
 Усвояване на фамилия след брак-задължително ли е?
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg