С дете в чужбина

  • English
  • Български
  • Русский

С дете в чужбина

С дете в чужбина

 

    За да пътувате с детето си в чужбина, ще ви е нужен документ за самоличност. Децата под 14 годишна възраст имат паспорт, а след тази възраст имат и лична карта. В зависимост до коя държава пътувате ще ви е необходим един от двата документа. При положение, че пътувате двамата родители с детето, достатъчен ще му е документ за самоличност.

    Когато детето пътува само с единия родител, трябва да има нотариално заверено съгласие от страна на непътуващия родител. Той е необходимо да подпише писмена декларация, че дава съгласието си. Декларацията може да изготвите вие, да ползвате бланка на МВР, да ви я изготви нотариус. След попълване на декларацията тя трябва да се завери нотариално.

    В случай, че детето пътува с придружител, двамата му родители трябва да подпишат декларация, в която се съгласяват то да пътува с конкретното лице. Когато детето пътува само, също трябва да се подпише декларация отново от родителите, че са съгласни то пътува без придружител.

    При пътуване на детето само със самолет всяка авиокомпания си има различна правила. Нискотарифните авиокомпании не превозват деца без придружител под определена възраст. Редовните авиокомпании  имат услуга, наречена „ непридружено дете”, която допълнително се заплаща. При нея авиокомпанията предоставя служител, на когато се поверява детето на летището. Този служител трябва да придружава детето по време на всичките летищни процедури и след пристигане да го предаде на посрещача му.

    Ако двамата родители не могат да се разберат за това дали детето да пътува само с единия родител или само, може да се предяви искане за заместващо съгласие до районния съд по настоящия адрес на детето. Съдът може да разреши пътуването на детето без съгласието на другия родител след преценка от негова страна. Разрешението обаче ще бъде дадено само за пътувания в определен период  от време и до определени държави.

 

С дете в чужбина
С дете в чужбина
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg