Обмен на органи между държавите членки на ЕС

  • English
  • Български
  • Русский

Обмен на органи между държавите членки на ЕС

Обмен на органи между държавите членки на ЕС

 

    Донорството представлява даряване на органи, клетки, тъкани от един човек за трансплантация на друг човек. Вие може да бъдете донор приживе и след смъртта си. Трябва писмено да заявите несъгласието си, ако не искате органите ви да бъдат дарени след вашата смърт.

   Извършва се предоставяне и получаване на органи, клетки и тъкани между държавите членки на ЕС- също и Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Тъй като тази процедура е сложна, в България тя се координира от Изпълнителната агенция по трансплантация, като сключва споразумения с чуждестранните лечебни заведения и се занимава с всичката информация и документация относно обмена на органи.

   За да се осъществи обмен на органи, трябва да има налице орган за трансплантация, който да има съответно и подходящ получател. В случай, че няма такъв подходящ се прави допитване до други държави членки. Органът се изпраща там, където има подходящи лица.

  Между компетентния чуждестранен орган и Изпълнителната агенция по трансплантация е необходимо да се подпише споразумение, за да може да се осъществи обменът на органи. Спазват се и някои процедури за предаването на информация между двете служби.

    Ако има орган, който не е подходящ за нито един нуждаещ се човек в Европейския съюз, той се изпраща до държава, където има такъв нуждаещ от трансплантация. За да се извърши съответната дейност, лечебното заведение е нужно да има разрешение за това. Също така, свързаните с документацията изисквания трябва да са изпълнени.

 

Обмен на органи между държавите членки на ЕС
Обмен на органи между държавите членки на ЕС
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg