Кражба

Кражба

  • English
  • Български
  • Русский

Кражба

Кражба

 

Има различни видове кражба:

  • кражба на лични документи, кредитни или дебитни карти;
  • кражба на МПС;
  • кражба на оръжие. При кражба на оръжие задължително трябва да съобщите в полицията, защото с откраднатото ви оръжие може да се извърши убийство.

     Трябва да се знае, че енергията (електрическа и топлинна) също представлява движима вещ, поради това и тя може да бъде открадната.

 

Кражба на вещ тип „ изневиделица”

 

    Тази кражба на вещи се извършва от неизвестен извършител.

    Най- важното, което трябва да запомните при влизане с взлом в дома ви е:

    Трябва да позвъните в полицията, след да това да съобщите престъплението и да изчакате да дойдат в дома ви.

    В никакъв случай не трябва да променяте нищо в обстановката по местопрестъплението, за да може екипът на МВР да събере необходимите криминологични следи.

    Ако материалните щети от кражбата не са прекомерно високи, МВР най-вероятно няма да вземе ДНК профил на извършителя.

    При кражба на ваша движима вещ със случая следва да се занимае съответното РПУ, в района на което се е случила кражбата. А ако не знаете къде е открадната вещта, подавате жалба в РПУ по настоящия ви адрес.

    Има вариант да подадете жалба за кражбата директно в прокуратурата. Жалбата подавате до районен прокурор по настоящия ви адрес. 7- дневен е срокът, в който ще можете да обжалвате отговора на районна прокуратура пред окръжна, ако съответно не ви хареса той.

    Хубаво би било, ако приложите документи за закупуване на открадната вещ или вещи, ако ли не серийни номера.Също много важно е и описанието на вещта/ вещите и наличието на някакви трайни белези.

    Може да посочите имена на свидетели и основания за разпита им.

    Не се счита за кражба или изгубване на вещ, ако вие я предадете за пазене на някого друг ( трето лице), което след това не иска да ви я върне.Това се нарича присвоявания и обсебвания на вещи. Те също са престъпления по смисъла на Наказателния Кодекс и са  наказуеми, разбира се. При положението, че лицето не иска да ви върне вещта, която сте му дали да пази, имате право да пуснете жалба. В този случай ще трябва да опишете името на извършителя.

 

Кражба
Кражба
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg