Какво представлява бързо производство по наказателни дела?

Какво представлява бързо производство по наказателни дела?

  • English
  • Български
  • Русский

Какво представлява бързо производство по наказателни дела?

Какво представлява бързо производство по наказателни дела?

 

Какво означава бързо производство и кога може да се проведе такова срещу човек?

 

    Когато човек извърши престъпление, право на полицията и прокуратурата е да го разследва и докаже, а на съда да го съди за престъплението. При бързото производство се случва точно това, но в по-кратки срокове. Бързото производство може да се проведе срещу човек при няколко хипотези:

  • Ако е заловен при или непосредствено след извършване на престъплението (като например бъде заловен от полицейските органи);
  • Ако върху тялото или дрехите му има явни следи от престъплението;
  • Ако се яви лично пред полицейските органи в районното управление, разследващия орган или прокурора и си признае за извършеното от него;
  • Ако очевидец го посочи като извършител на престъплението (ако има свидетел, който да даде показания).

    Освен при тези случаи бързо производство може  да се проведе и по преценка на прокурора, ако за престъплението, което е извършил човек, се предвижда затвор до 3 години или друго по-леко наказание.

    Така например, ако по непредпазливост (т.е. не умишлено) човек причини средна телесна повреда (избие зъби, след което говора се затруднява или счупи челюстта) на друг човек, за това извършено престъпление прокурорът може да разпореди да се проведе бързо производство, тъй като наказанието за такова престъпление е до 1 година затвор.

 

Колко време трае бързото производство?

 

    Най- важното на бързото производство е, че се провежда в по-кратки срокове в сравнение с делата, които се разглеждат по общия ред (това е редът, по който се преследва и съди по принцип човек, ако не са налице условията да бъде съден по бързото производство).

    Разследването на извършеното от човек престъпление трябва да се проведе в срок от 7 дни от привличането му като обвиняем. Ако бързото производство е постановено от прокурора, разследването трябва да се проведе до 14 дни.

 

По какъв начин се образува бързото производство?

 

    Бързо производство се образува, когато разследващ орган (разследващ полицай, следовател, прокурор) състави акт за първото действие по разследването. Така например още щом полицаите извършат оглед на мястото на престъплението, и съставят протокол за това, бързото производство е образувано. Смята се, че е извършено престъплението и даденото лице се счита за обвиняем. Щом завърши разследването, то трябва да се предяви на обвиняемия. Това означава да се представят всички събрани доказателства по делото на съответния обвиняем, за да се запознае с тях. Ако от престъплението има пострадал, разследването не му се предявява.

 

Какво представлява бързо производство по наказателни дела?
Какво представлява бързо производство по наказателни дела?
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg