Здравето на човек, дори и увредено, е обект на защита поради което накърняването му съставлява телесна повреда

  • English
  • Български
  • Русский

Здравето на човек, дори и увредено, е обект на защита поради което накърняването му съставлява телесна повреда

В едно населено място празнуват Тр.Зарезан. Тримата дейци,пострадалия Х и още няколко човека.В един фургон ядат и пият,след което се местят в заведението в селото-единствената кръчма.Сядат да играят карти и продължават да попийват.Двама от съучастниците с пострадалия играят карти ,задно с кмета-четв. белот.Другия съучастник дреме на един стол и си посръбва. От дума на дума,става реч и за жени по някое време и кмета казва,че ей сега ще се обади на Стоянка да дойде,както и се случва. Идва тя в заведението,живее в селото иначе,но се пооплашила тъй като само мъже вътре.Единия от компанията(един от обв.) и казал да седне с тях да пие по една водка,но тя отказала.Седнала по пострадалия,тъй като се познават,а и са от една малцинствена група.Рекла, че ще ходи да си вземе якето от тях и не се върнала.Двама от обв. отиват у тях да я търсят, с колата,наблизо живее момичето,но техните не я пуснали.
 
След като се върнали в заведението,пострадалия Х,се обръща с думите към единия от съучастниците,чиито баща е от селото(той се явява и домакин в случая,поканил останалите двата съучастници да празнуват) : Ей,Петре,стига сте притеснявали хората по къщите/на висок глас/. Развълнуван от забележката Петър домакина,който е служител на МВР,отговаря : Е,добре,де,ти ако си на мойто място какво ще направиш? 
Пострадалия : Ами ще им бия по два шамара,отговоря онзи също разпалено.
Втория съучастник Ставинков , точно в този момент тръгва да излиза по малка нужда и пострадалия тръгва след него навън, като на вратата му казваІ Що се излагате така сега? На което Ставинков му отвръща : Пийнахме повече ,бате,след малко тръгваме!
Петър,домакина,обаче ,запалил фитила вече, излиза и той пред кръчмата и се обръща към Пострадалия Х- Айде,били му два шамара,би ли му два шамара....? В който момент излиза пък третия съучастник Трифонов,който първи го удря.След това се нахвърлят и останалите двама.Нанесена е лека телесна повреда,но доста сериозна,по чудо не е средна.Като след първите няколко удара,постр. Х е изправен на крака и Петър все продължава да го пита : Айде сега,ще им биеш ли шамари...ще биеш ли още шамари ?
 
Българският съд е категоричен, че, здравето на човек, дори и увредено, е обект на защита поради което накърняването му съставлява телесна повреда по НК. Характерът и степента на увреждането се определят по към момента на причиняването на телесната повреда, а не в по-късно. Съдилищата признават, че установяването на субективната страна на телесните повреди поначало поражда трудности. Те се дължат на особеностите на обективната страна на тези престъпления, които се отразяват и в съзнанието на дееца. Така, върховните съдии посочват, че за умисъла на дееца да извърши телесна повреда може да се съди само като се направи пълна преценка на средството, с което си е послужил, насоката и силата на ударите, разстоянието и положението, от което са нанесени и върху каква част от тялото са били насочени. Съществува богата практика относно различните хипотези на нанасяне телесна повреда. Така например съдилищата са имали случаи да уточнят, че при тежка телесна повреда не е необходимо слепотата да е абсолютна, достатъчно е увреденият да няма възможност да възприема предмети от близко. За средната телесна повреда се приема и избиването на млечни зъби на деца в периода на тяхното подменяне, освен когато млечният зъб е престанал да изпълнява функцията си поради появяване на израстващия зъб. Съдилищата приемат, че е налице обезобразяване в случаи като дълбоки порезни рани на лицето, парализа на лицев нерв, отнемане или изменения в нормалното положение на нос, ухо, устни, вежди или клепачи, деформиране на снага, походка, мускулатура и форма на крайници и др.
 
 
 
Здравето на човек, дори и увредено, е обект на защита поради което накърняването му съставлява телесна повреда
Здравето на човек, дори и увредено, е обект на защита поради което накърняването му съставлява телесна повреда
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg