Омаловажава се работата на прокуратурата или антикорупционната комисия

Омаловажава се работата на прокуратурата или антикорупционната комисия

  • English
  • Български
  • Русский

Омаловажава се работата на прокуратурата или антикорупционната комисия

Напоследък е модерно да се омаловажава работата на прокуратурата или антикорупционната комисия, например. Само че те с работата си опровергават тези манипулации.
 
На следващо място, съдът трябва да говори само със съдебните си актове. Едно правило, което покрай председателя на ВКС, блеснал с политическите си речи, беше нарушавано многократно. Но и съдът не трябва да бъде хулен и подлаган на съмнение – че кой подсъдим си харесва съдията?
 
Този коментар е за друго и въпреки човешкото си изражение, може би касае законодателството. Изброените имена и случаи са произволни, сигурно могат да бъдат други и много повече. Но са от новинарския поток и съдебните хроники през последните месеци.
 
Момчил Милчов, Вълчо Арабаджиев, Габриела Медарова, Георги Доков. Тези български граждани вероятно не се познават. Но ги свързва нещо – и четиримата са под ударите на правосъдието. Свързва ги и нещо друго – различният поглед в наказателното правосъдие и в частност - при мерките за неотклонение.
 
Според съдията Х, един извършител на убийство (сгазен велосипедист след употреба на алкохол) може да бъде пуснат под гаранция. Според съдията Y, млада дама с хулигански нрав, била момиче в дискотека и блъснала десет автомобила след употреба на алкохол и наркотици, може да бъде под гаранция. Според съдията Z, разследван за пране на пари, чиито родители се издирват за данъчни престъпления, може да бъде под гаранция, защото учи в Лондон и няма да се укрие. А пък според един четвърти съдия (съдебен състав), участник в сбиване, от което няма настъпила смърт или тежка телесна повреда, трябва да лежи в ареста при други арестанти, вместо да работи и да се грижи за съпругата и невръстното си дете. Има и много други случаи, при които извършители на престъпление и подсъдими се разхождат на свобода.
 
Вътрешно убеждение ще кажете. И сте прави. Но да погледнем казусите с имена.
 
Георги Доков няма да се укрие и няма да извърши други престъпления, според съда в Пазарджик. Определена му е парична гаранция от 10 000 лв. Според обвинението му, на 30 август 2018 г., на общински път между пазарджишките села Сарая и Ивайло, Доков управлявал лек автомобил марка "Опел Астра". Той застигнал група деца, като по непредпазливост ударил с автомобила си и причинил смъртта на 16-годишно момче, което управлявало велосипед. След като на място пристигнали екипи на полицията и надзирателят е бил тестван с дрегер, устройството е отчело 1,58 промила алкохол в кръвта му.
 
Габриела Медарова е освободена от ареста срещу гаранция от 5000 лв. До този момент 21-годишното момиче има 4 обвинения – 3 от тях са свързани с катастрофата, причиняване на имуществени щети, за нарушаване правилата за движение и употреба на алкохол и наркотици при сядане зад волана. Четвъртото обвинение е за лека телесна повреда по хулигански подбуди, след като през май удари друго момиче в дискотека. Та, ако сте я забравили, тя е момичето, което помля 10 коли в нетрезво състояние, а след дни наби и студентка.
 
Вълчо Арабаджиев, на 21 г., освободен под парична гаранция от 20 000 лв. Този български гражданин се разследва за "пране на пари", в стаята му са открити 2 млн. лв., а общата открита сума по време на акцията е 10 млн. лв. В същото време родителите му са обявени за издирване, защото все още не са се предали на властите. Според съда, няма доказателства, че младежът е наясно с това, че родителите му се занимават с престъпна дейност, както твърди прокуратурата, защото учи в Лондон. Няма и начин да се укрие.
 
Момчил Милчов, също български гражданин, но очевидно без късмет. Момчил първо е лежал в ареста с най-тежката мярка за неотклонение близо две години, след което бил под гаранция и никога не е правил опит да се укрие или избяга, въпреки че един от подсъдимите е в неизвестност. От няколко месеца отново е в ареста, поради произнасяне на присъда, но без да е имал неправомерно поведение. 
 
Според съда, той не може да бъде мярка за неотклонение "гаранция" или "домашен арест" докато трае делото пред всички инстанции, защото може да се укрие. Момчил е в ареста общо вече няколко години. Привлечен като обвиняем и осъден (но само на първа инстанция) за това, че е участвал в побой над друг младеж. Може и да няма значение, но самият Метин (жертвата), според защитата, е бил с хулиганско поведение непосредствено преди случката – бил се пред джамията с други лица. Тъй като делото тепърва предстои по същество пред горните инстанции, няма да го коментирам в детайли - нито като доказателства, нито като присъда. Но ще отбележа, че докато втори месец няма мотиви по присъдата, подсъдимият продължава да лежи сред други арестанти в ареста. Също ще прибавя, че подсъдимият неколкократно е искал да излезе от ареста, защото веднага може да започне работа (има работодател, който е готов да го наеме на работа, дори от вкъщи), защото има дете на около годинка, за което трябва да се грижи, защото жената, от която има дете, също работи и могат да формират стабилен доход и семейство, защото няма никакво намерение да се укрива и тепърва иска да доказва своята невинност.
 
И защото всеки е невинен до доказване на противното, с влязла в сила присъда, все пак не само изброените четирима, но всички заслужават равно правосъдие, включително и равна по степен репресия от страна на държавата, когато говорим за мерките за неотклонение. И тъй като тя очевидно липсва, нещо трябва да се промени. 
 Омаловажава се работата на прокуратурата или антикорупционната комисия
 Омаловажава се работата на прокуратурата или антикорупционната комисия
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg