Колко случаен е случайният превоз?

Колко случаен е случайният превоз?

  • English
  • Български
  • Русский

Колко случаен е случайният превоз?

Колко случаен е случайният превоз?

Празниците свършиха и е време да се прибирам към София. Естествено, всеки иска да пътува по това време, а аз си купувам билет в последния момент. След като отидох до автогарата се оказа, че свободни места няма. За мой късмет, случайно срещнах едно момче, което ще пътува в същия ден като мен и ще може да ме закара.
 
Какво означава случаен превоз?
Случаен ли е превозът, който успях да намеря, за да прибера вкъщи – за мен със сигурност да, но не точно по такъв начин го вижда законът. Случаен превоз на пътници не е също и обичайният превоз по автобусни линии или специализираният превоз, което ще рече, че не е случаен превоз, ако си хвана автобуса от Габрово за София
 
Случаен превоз е когато едно и също превозно средство се използва за превоз на предварително определена група без изменение на пътниците. Обичайно пътуването започва и завършва от едно и също място, например ако сме на екскурзия с туроператор  и тръгнем от София до Рим и се върнем обратно. Но може превозът да е от вида “пълен – празен”, което означава, че групата тръгва от едно място, а завършва пътуването на друго и автобусът трябва да се прибира празен – ако екскурзията до Рим не включва връщане до София. Съществува и превоз от вида “празен – пълен”, при който превозното средство извършва пътуването от един пункт до друг без пътници, а на връщане – с пътници.
 
Всеки ли може да извърши случаен превоз?
На първо място, случаен превоз на пътници може да се извършва от физически и лица и фирми, които притежават лиценз и други документи, изискващи се от закона.
 
На превозното средство задължително трябва да му е извършен предпътен преглед за проверка на техническата изправност.
 
NB! Ако в автобуса пътуват и деца и/или ученици, се издава удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването на автобусите.
 
Какви са правилата, ако превозвам пътници със случаен превоз?
Задължително трябва да уведомя писмено – на място, по поща, електронна поща или факс – съответното регионално звено на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” в областта, от чиято територия ще започна превоза. Трябва да пратя уведомлението най-късно 1 час преди започването на превоза.
 
Това уведомление трябва да съдържа:
  • началния и крайния пункт на превоза;
  • мястото на тръгване;
  • датата и часа на тръгване;
  • маршрута на пътуване.
NB! Ако превозвам деца или ученици, задължително трябва да притежавам най-малко 2 години професионален опит като водач на автобус и да съм на минимум 25 години.
 
Мога да превозвам деца или ученици само през деня. Ако наруша това изискване, мога да бъда глобен с 1000 лв., а наказанието за туроператорската фирма, което ме е наела, започва от 10 000лв.
 
Задължително трябва да направя и застраховка на пътниците  “Злополука на пътниците”. Най-често тя влиза в цената на екскурзията.
 
Ако видя на автобус табела “Случаен превоз”, със сигурност трябва да знам, че той извършва такъв вид дейност
 
Има ли разлика между случаен превоз и превоз за собствена сметка?
Какво е случаен превоз вече разбрах, но какво е превоз за собствена сметка мога да науча в следващите редове.
 
Превоз за собствена сметка  е превоз на лица без заплащане с нетърговска или нестопанска цел, предназначен единствено за собствена дейност или произтичащ от собствена дейност. Превозът трябва да бъде със собствено или наето (без водач) пътно превозно средство, а шофьорът да е назначен по трудов договор с фирмата, извършваща превоза. Освен това превозът не трябва да е основна дейност за фирмата. Например такъв превоз мога да използвам, ако имам голяма фирма и превозвам работниците от вкъщи до работа. Като ръководителт на фирмата изготвям график за работа на шофьорите, които осъществяват превоза на служителите.
Колко случаен е случайният превоз?
Колко случаен е случайният превоз?
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg