GSM оператори получиха забрана да държат насила клиенти

  • English
  • Български
  • Русский

GSM оператори получиха забрана да държат насила клиенти

Ако решението на КЗП се потвърди в съда, гражданите могат да търсят обезщетения

 
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на два от най-големите мобилни оператори в България да отказват на абонатите си прекратяване на контрактите с мотиви, които не са предвидени нито в договорите, нито в общите условия към тях, съобщава в. "Сега". Това съобщиха вчера от комисията. Досегашната практика на телекомите няма каквито и да е правни основания, твърдят от комисията.
 
КЗП вече е връчила заповедите на двата телекома да преустановят нелоялната практика, обясниха пред "Сега" оттам. Проверките са по жалби на недоволни клиенти и са заведени в края на миналата година.
 
Единият от операторите отказва на клиенти да си прекратят договора, ако заявлението не е подадено точно в обекта, в който е сключен. Според юристите на КЗП, след като подобно условие не е залегнало в договора с оператора, той няма право да го изисква от потребителя.
 
Другият търговец на мобилна услуга изисква искането за прекратяване да бъде на типова бланка за предизвестие, въпреки че и това не било писмено описано предварително. Общите условия на дружеството допускат писмената заявка да бъде подадена освен по образец и в свободна форма. На практика търговецът изисква от абонатите си да попълват бланка за допълнително споразумение към договорите по образец. Той се предоставя в магазините на телекома и трябва да се подаде точно месец преди изтичането на договора. Ако тези изисквания не са спазени, договорът не се прекратява.
 
Тези действия на търговците неоснователно създават трудности на потребителите и представляват нелоялни търговски практики, категорични са в становището си от КЗП. Операторите обжалват получените заповеди, затова не се съобщава кои са нарушителите. В случай че съдът потвърди решенията на контролния орган, потърпевшите от действието на тези практики клиенти могат да претендират за обезщетения по съдебен ред.
 
Разводът с телекомите от години е проблем за потребителите. Преди година и половина например КЗП заведе колективен иск срещу трите най-популярни оператора заради прекомерно високите неустойки при прекратяването на договорите. Исковете са заради клауза, която задължава клиентите да платят всички месечни такси до изтичане на срока на контракта в случай на разтрогването му по тяхно желание, независимо от причината за това.
 
 
GSM оператори получиха забрана да държат насила клиенти
GSM оператори получиха забрана да държат насила клиенти
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg