Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков

Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков

  • English
  • Български
  • Русский

Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков

                                                            Прокурори и полицаи влизат в кметството в с. Галиче

 
Прокурори и полиция влизат в кметството в с. Галиче, за да извършат тотална проверка на дейността на вечния управник в селото Ценко Чоков, по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Проверката за законност на дейността в кметството е възложена на Окръжната прокуратура във Враца и е за повече от 5 години назад – започналия тази есен мандат на Чоков и предходния.
 
Цацаров е разпоредил, при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, "незабавно да бъдат преценявани условията за образуване на досъдебни производства".
 
От държавното обвинение съобщиха, че тя ще е в 7 направления. Първото е за законосъобразността на удостоверителните действия, които Чоков може да извършва като кмет. Той може да заверява пълномощни, верността на преписи и извлечения и подписи на частни документи. За всичко това таксите трябва да влизат в бюджета на общината. "При изпълнение на тази дейност, се изисква създаване на архив, който включва общ регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец. За извършване на нотариални удостоверявания от органите на местната администрация се събират такси в размерите, определени с тарифата за нотариалните такси, които задължително се внасят в бюджета на общината. Ще бъде проверено  наличието на документацията, като се сравнят удостоверяванията в нея със събирането и внасянето на суми в общинския бюджет", обясняват от прокуратурата.
 
Обвинителите ще проверят и как Чоков е стопанисвал общинското имущество – дали е действал в интерес на населението, според закона и с грижата на добър стопанин, както и дали обектите се използват по предназначение.
 
Ще бъде проверено и дали в кметството не са извършени незаконни адресни регистрации.
 
Четвъртото направление на мащабната прокурорска "инспекция" за това дали кметът Чоков е осигурявал спазването на обществения ред в общината. "По това направление ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата, от досъдебни наказателни или съдебноадминистративни производства и др., вкл. ще се извърши съпоставка на данни за последваща дейност на прокуратурата или органите на МВР по случаите, "започнати" от кмета на кметството", посочват от държавното обвинение.
 
Специално внимание ще бъде отделено и на това дали той е организирал опазването на селскостопанското имущество. По това направление ще бъде проверена полската охрана и дали се издирват нарушителите, дали се налагат административни наказания и дали се вземат мерки за възстановяване на вредите, причинени на стопаните.
 
Проверката обхваща и изпълнението на бюджета на кметството, който е част от общинския за Бяла Слатина. Освен това прокурорите ще трябва да установят дали, когато кметът на Бяла Слатина е възлагал функции на Чоков, той ги е изпълнявал съобразно закона. 
 
Преди 10 дни Цацаров е разпоредил на екип от ВКП да отиде в Районната прокуратура в Бяла Слатина, за да провери всички преписки и дела, касаещи Чоков и членове на семейството му. Повод за това стана последният случай, при който студентът Радослав Илиев се оплака, че е бил бит от сина на Чоков - Мартин. Илиев е получил мозъчно сътресение и е бил настанен в болница.
 
След това прокуратурата поиска постоянен арест за Мартин Чоков, но той беше освободен срещу гаранция от 2000 лв., и това доведе до протести в Галиче. 
 
Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков
Цацаров разпореди тотална проверка на управлението на Ценко Чоков
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg