Фирма осъди Летище София за 76 млн. лева

  • English
  • Български
  • Русский

Фирма осъди Летище София за 76 млн. лева

Фирма осъди Летище София за 76 млн. лева

 
Летище София е осъдено да плати 44 млн. долара на кувейтско-саудитска компания, която изгради новата писта, съобщи "Нова телевизия". Причината - забавяне на процедурите по отчуждаване на терените за пистата, както и неизплатени суми на изпълнителя.
 
Чуждата компания се обръща към Международния арбитражен съд, за да си търси парите. От своя страна Летище София също излиза с претенции. Така започва съдебната сага.
 
Годината е 2006-та. Часът – 3.00 след полунощ. Тогавашният премиер Сергей Станишев вижда чисто новата писта на летището отвисоко и остава доволен.
 
Договорът за изграждането на пистата е подписан с кувейтско-саудитската компания през 2003 г. Цената - близо 53 млн. долара без ДДС. Проблемите започват със забавянето на процедурите по отчуждаване на терените за пистата. Не са платени и част от дължимите суми на изпълнителя.
 
Международният арбитражен съд признава почти всички искове на кувейтско-саудитското обединение за близо 76 милиона лева. Две български съдилища пък признават решението на международния съд.
 
Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.
 
Има ли пари летището да плати 76 млн. лева? За справка годишните приходи на Летище София за миналата година са 107 млн. лева, а чистата печалба - 5 250 000 лева. Сметките показват, че за да се разплати, на летището ще са му нужни 15 години.
 
 
Фирма осъди Летище София за 76 млн. лева
Фирма осъди Летище София за 76 млн. лева
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg