Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма

Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма

  • English
  • Български
  • Русский

Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма

Трябва ли след атентатa на летището в Истанбул у нас да се предприемат по-сериозни мерки, за да се гарантира сигурността на хората?

 
Ситуацията в Истанбул наистина е тревожна и тази ситуация е такава, че може да се случи на практика навсякъде. На първо място – съболезнования към близките на жертвите. На второ място – тук става дума за частен проблем или за проблем, който е свързан само с една страна.
 
Трябва да се вземат съответните мерки.
 
Това, което според мен трябва да се случи у нас бързо, не е свързано с някакви извънредни или показни мерки. Така или иначе, принципно е необходимо охраната на летища и граничните пунктове да бъде засилена, каквато информация имам, че МВР перманентно предприема такава охрана.
 
Това, към което аз искам да насоча вниманието, е необходимостта от бързо разглеждане на закона за противодействие на тероризма. Този закон според мен трябва да влезе в НС по възможно най-бързия начин и народните представители бързо да се произнесат по него. Това е необходимо.
 
Зная, че има много гласове, които говорят за това, че законът по някакъв начин ограничава човешките права. Но трябва да е ясно, че това е разумно ограничаване. Трябва да е ясно, че това е ограничение, което е само в зоната на антитерористичните операции и в никакъв случай не става дума за такова драстично посегателство на човешките права, каквото някои, включително и политици, се опитват да го представят.
 
Говоря така, защото съм участвал и в самата работа по създаването на закона, защото познавам антитерористичното законодателство на много страни и защото този закон не е създаден на базата на свободно творчество от хората, които са работили експертно върху него, а те не са малко. Той е създаден на основата на опита и най-малкото, което можахме да прочетем и възприемем от законодателствата на други страни.
 
На какъв етап е и защо все още се бави гласуването?
 
Мисля, че законопроектът е на етап Министерски съвет, не ми е известно по-нататъшното му движение, но информацията ми е, че е там вече. Т. е предстои неговото внасяне в Народното събрание, ако разбира се Министерският съвет вземе такова решение. Но така или иначе, експертното участие, включително и на представители на прокуратурата, свършваше до момента на създаването на този закон.
 
Аз съм привърженик на точно такова законодателство. Зная много добре какви са възраженията срещу нарушаването на човешките права, но твърдя, че в настоящата обстановка всяка държава трябва да разполага с абсолютно адекватен механизъм за действие.
 
Не закъсня ли страната ни да приеме този закон?
 
Приемането на един такъв закон не зависи от мен. Аз смея да кажа, че на един от последните консултативни съвети за национална сигурност, на които бях поканен от президента, предложих точно това - изработването на точно такъв закон. И бях изключително удовлетворен, че членовете на съвета приеха това предложение и то бе подкрепено. А в крайна сметка проектът беше изработен. Оттам нататък нещата са в ръцете на народните представители. Аз съм сигурен, че те ще проявят достатъчна воля и отговорност.
 
Има ли прокуратурата сигнали и данни за терористични заплахи към страната ни?
 
Не. Но можете да сте сигурни, че се работи в пълно съдействие с ДАНС и МВР. т. е. всеки сигнал, макар и с ниска степен на достоверност, подлежи на съответната проверка. Още повече, че на практика ние сме пред финал на досъдебното производство за атентата в Сарафово. Плановете на наблюдаващите прокурори са до 15 юли обвинителният акт да влезе в спецсъда.
 
Как ще коментирате престрелката в София?
 
Веднага след инцидента прокуратурата е уведомена по мое разпореждане и в синхрон с изпълняващия длъжността градския прокурор на място е изпратен и прокурор и следовател.
 
Иначе досъдебните производства, които се водят, касаят както грабежа на златарското ателие и на лекия автомобил по пътя на бягството, така разбира се има и досъдебно производство за причиняването на смъртта на единия от извършителите.
 
Една хипотеза, която е сходна с тази за граничния полицай в района на участък "Средец", където вече резултатът бе обявен.
 
 
Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма
Трябва бързо да се приеме Законът за противодействие на тероризма
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg