Съдии и граждани обсъдиха реформата пред Съдебната палата

  • English
  • Български
  • Русский

Съдии и граждани обсъдиха реформата пред Съдебната палата

Съдии и граждани обсъдиха реформата пред Съдебната палата

 
За втори път съдии, недоволни от съдебната реформа, се събраха пред Съдебната палата в София. Този път тяхната бройка беше внушителна, имаше магистрати от ВКС, ВАС, САС, СГС, Административен съд София-град, СРС и от съдилища извън столицата. Магистратите бяха със значки със знака на темида на реверите, а някои отново дойдоха в тоги. Сред съдиите бе председателят на СГС Калоян Топалов и двамата доскорошни заместник-министри на правосъдието Петко Петков и Вергиния Мичева.
 
Множество граждани и адвокати дойдоха в 17.30 ч. пред палатата, за да подкрепят съдиите. Те скандираха "Реформа" и ръкопляскаха на магистратите.
 
За разлика от първото събрание, днес имаше хора, които разпитваха съдиите за реформата. Част от питащите показаха интерес към темата за разпределението на квотите в двете колегии и предизвиканото напрежение по този въпрос.
 
"На хората трябва да се обясни защо това е толкова важно. Стандартът е съдиите, избрани от техните колеги съдии, да бъдат мнозинство в кадровия орган. Трябва да е ясно, че председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд не са избрани от съдиите. Те се избират от Висшия съдебен съвет и в този смисъл не може да се каже, че при сегашното разпределение на квотите в съдийската колегия, съдиите, избрани от съдии са мнозинство", каза съдия Яна Димитрова от Районен съд-Разлог.
 
Тя напомни, че се говори за по-бързо правосъдие, но поясни, че то и сега е бързо. Важно е обаче какви хора правораздават, а това зависи от ВСС, защото той е органът, който назначава магистратите.   
 
Председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов от своя страна остана изненадан от подкрепата, която получават съдиите. "Нашата мисия е чисто просветителска. След стотиците декларации, които сме изпратили до медиите, искахме този път да излезем с лицата си пред хората, за да помолим за тяхното съдействие за реформиране на съдебната система", поясни Атанасов.
 
Негови колеги добавиха, че не са на улицата, за да свалят правителства или да казват кой да е правосъден министър, а да заявят, че за да има добре работеща съдебна система, трябва да има и добре конституиран Висш съдебен съвет, който да извършва и необходимите кадрови избори и кадрови израствания. 
 
Очаква се в сряда от 16 часа в Съдебната палата да бъде проведен ден на отворените врати. Магистрати от различни столични съдилища ще обяснят на хората защо е важно да има независим съд.
 
Същевременно в Пловдив пък пред съдебната палата в града се събраха на мълчалив протест около 50 адвокати. Според тях справедлив процес могат да осигурят само независими съдии и една контролирана и отговорна прокуратура, съобщи БНР. 
 
Само един съдия - Красимир Лесински от РС-Пазарджик се присъедини към мълчаливия протест пред пловдивската съдебна палата. От моя гледна точка, нещата стоят така, че една страна в наказателния процес, каквато е прокуратурата, не трябва да има решаващ глас в кадровата политика на съда, каза съдия Лесински, цитиран от БНР.
 
 
 
 
 
Съдии и граждани обсъдиха реформата пред Съдебната палата
Съдии и граждани обсъдиха реформата пред Съдебната палата
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg