Свидетелството за съдимост може да отпадне

Свидетелството за съдимост може да отпадне

  • English
  • Български
  • Русский

Свидетелството за съдимост може да отпадне

Свидетелството за съдимост да отпадне и всеки, на когото е необходима справка за това дали някой е осъждан, да я прави сам по електронен път. Намерение за подобна промяна в близко време огласи вицепремиерът Томислав Дончев.
 
"Свидетелството за съдимост може да отпадне след няколко седмици, ако не са необходими допълнителни нормативни промени", каза той след работната среща с представители на местната власт, държавни институции и браншови организации за мерките за намаляване на административната тежест.
 
"Много ми се иска свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ. Това би могло при отворения регистър да се проверява от всеки. Да, ще се загубят такси, но 26 млн. човекочаса се губят за вадене на удостоверение в държавата. Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получават, на фона на огромната загуба в бизнеса или нервите на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет", заяви и премиерът Бойко Борисов.
 
От думите на двамата все пак не стана ясно точно на кого ще бъде даден достъп до регистъра за съдимост. Най-често свидетелство за съдимост се изисква при постъпване на работа, както и за получаване на определени разрешителни - за притежание на оръжие, за търговия с ценни книжа. То е необходимо и при регистриране за упражняване на определени професии, като адвокат, лекар и архитект.
 
В него се посочва осъждан ли е човекът за извършени престъпления, а когато законът го изисква, се включват и тези, за които е реабилитиран.
 
Таксата за издаването на свидетелство за съдимост е 5 лв.
 
"Има консенсусна съпротива. Оказа се, че има режими, които могат да отпаднат, но не са отпаднали, защото и дадената администрация губи власт. Когато издаваш документ, си силен. Приходите от такси са много съществени за администрациите. Когато имаш достъп по електронен път, трябва да бъдат съкратени служители. Това е една от причините за тихата консенсусна съпротива", каза вицепремиерът Дончев. 
 
Свидетелството за съдимост може да отпадне
Свидетелството за съдимост може да отпадне
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg