Прокурори обучиха над 500 десетокласници в кампанията "Заедно в час по етика и право"

Прокурори обучиха над 500 десетокласници в кампанията "Заедно в час по етика и право"

  • English
  • Български
  • Русский

Прокурори обучиха над 500 десетокласници в кампанията "Заедно в час по етика и право"

 
Пловдивски прокурори влязоха в час по предмета "Етика и право" и обучиха над 500 десетокласници от различни училища в града под тепетата как да се пазят от опасности в интернет, да защитават своите права и спазват задълженията си като граждани, пише в. "Труд". Посещението на магистратите се провеждаха по програма на Апелативна прокуратура-Пловдив "Заедно в час по етика и право" съвместно с Регионалното управление на образованието (РУО).
 
Магистратите участваха в 2 учебни часа – в първия запознаваха десетокласниците с професията на прокурора, функциите на съдебната власт, държавата, идеята за демокрация, Конституцията на Република България, основните права и задължения на гражданите, а във втория обясняваха на учениците как да постъпят, ако станат жертва на престъпление и как да се предпазят от опасностите в интернет.
 
От средата на ноември до момента в "Час по етика и право" влязоха магистратите от Районна прокуратура-Пловдив Гергана Мутафова, Димитър Беличев, Румяна Зайкова-Калеева, Атанас Илиев, Бригита Байрякова, Даниела Андреева и Пламен Чобанов. Те изнесоха лекции пред ученици от ЕГ "Пловдив", ЕГ "Иван Вазов", СУ "Пейо Яворов", СУ "Никола Вапцаров", СУ "Христо Г. Данов", ПГКИТ "Д-р Иван Богоров" и СУ "Свети Паисий Хилендарски".
 
Часовете се превърнаха в дискусия. Десетокласниците задаваха въпроси и се интересуваха, както от определени казуси за опасностите в интернет, така и за гражданските си права и задължения. Учениците питаха за връзката между правата и задълженията, дали може да има тясно обвързване между тях, допустимо ли е националният интерес да бъде поставян над човешките права, кога съдебните дела се водят при закрити врати и др. Десетокласниците се интересуваха как се става прокурор. Магистратите им обясниха, че всеки, който иска да облече червената тога трябва задължително да премине през конкурсна процедура.
 
По темата за компютърните престъпления на учениците им бе напомнено да не предоставят на непознати свои лични данни, снимки, намерения за пътуване и местоположение. Прокурорите посочиха, че вече има осъдени лица за установяване на неправомерни контакти чрез социалните мрежи с непълнолетни с цел извършване на сексуални действия, като някои от тях излежават ефективни присъди в затвора. Кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив "Заедно в час по етика и право" стартира на 2 ноември 2016 г и ще продължи до 30 юни 2017 г. Дотогава магистратите от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура ще се срещнат с общо 3559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от 10-и клас. След това ще бъде създаден ученически клуб "Правото и аз", а неговите членове ще продължат дискусията с магистратите по различни правни теми всеки месец.
 
 
Прокурори обучиха над 500 десетокласници в кампанията
Прокурори обучиха над 500 десетокласници в кампанията
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg