През съдебната ваканция ще текат срокове по изпълнителните дела!

През съдебната ваканция ще текат срокове по изпълнителните дела!

  • English
  • Български
  • Русский

През съдебната ваканция ще текат срокове по изпълнителните дела!

През съдебната ваканция ще текат срокове по изпълнителните дела

Спешна заповед на министъра на правосъдието и законови промени спасяват от хаос изпълнителното производство
 
12 ЮЛИ 2018, 
цецка цачева
През съдебната ваканция, която започва в понеделник и ще продължи до 1 септември, ще текат срокове по изпълнителните дела. Това е разпоредила със своя заповед по спешност министърът на правосъдието Цецка Цачева, научи „Лекс“.
 
Заповедта ѝ идва дни преди началото на съдебната ваканция, за да не настъпи хаос с изпълнителните дела. Опасения за това имат съдии и съдебни изпълнители. Те са породени от новата разпоредба на чл. 61, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). При последните изменения, които влязоха в сила миналата есен, в нея беше записано: „Сроковете спират да текат за страните през дните, обявени за официални празници по чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда, както и по време на съдебната ваканция по чл. 329, ал. 1 от Закона за съдебната власт, с изключение на сроковете по делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт“.
 
Така излиза, че в продължение на месец и половина няма да текат срокове не само по исковите, но и по изпълнителните производства. Законодателят изключи приложението на разпоредбата за серия дела, като тези, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража, за издръжка, за родителски права, за незаконно уволнение, несъстоятелност, домашно насилие, за обезпечаване на искове и т.н., но не включи в тази група изпълнителните.
 
Частните съдебни изпълнители бяха в ступор, тъй като според тях това ще доведе до сериозни проблеми. Например, дори и длъжникът да е платил в срока за доброволно изпълнение или парите да са събрани след наложени запори, те нямаше да може да бъдат преведени на кредитора, ако съдебната ваканция настъпи преди да е изтекъл 14-дневният срок за доброволно изпълнение. Парите щяха да стоят месец и половина по сметката на ЧСИ и не само че кредиторът нямаше да си ги получи, въпреки че реално са събрани, но и по тях щяха да се трупат лихви на гърба на длъжника. Същото щеше да се случи и ако ваканцията завари парите в сметката на ЧСИ, а още не е изтекъл 30-дневният срок, в който се чака Националната агенция за приходите да каже дали държавата се присъединява със свои вземания към делото.
 
Спирането на сроковете щеше да доведе и до сериозни спорове, свързани със сроковете за провеждане на публична продан. Съдебната ваканция не важи за наддавачите и те внасят своите предложения и през юли, и през август, но за длъжника сроковете спират да текат. По закон обаче той има право да спре проданта, ако до деня, който я предхожда, внесе 20% от дълга. Така може длъжници да твърдят, че, заради ваканцията, за тях срокът да упражнят правото си да спрат публичната продан не е изтекъл, а същевременно тя отдавна да е приключила.
 
Наличието на друг проблем, на който са се натъкнали от Министерството на правосъдието, също е мотивирало Цачева да издаде заповедта. Той е, че според Закона за съдебната власт съдебната ваканция не важи за държавните съдебни изпълнители. За частните обаче няма подобна разпоредба и така се стига до неравнопоставеност.
 
Трайно решение на проблема може да бъде постигнато чрез промяна в чл. 61, ал. 2 ГПК. Предложение за изменение в тази връзка е внесъл депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той го е направил между първото и второто четене на проекта за изменения на ГПК, с който се променя подсъдността по потребителски и застрахователни дела с цел разтоварване на софийските съдилища, внесен от група депутати от БСП, начело с Крум Зарков. Хамид предлага изрично в изключенията, при които сроковете продължават да текат и през ваканцията, да се запишат и изпълнителните дела.
 
Проектът за изменения в ГПК обаче все още не е разгледан на второ четене от правната комисия, което се очаква да стане най-рано следващата сряда, а съдебната ваканция започва в понеделник. Това именно е мотивирало Цецка Цачева да не бави заповедта си.
 
Законът за съдебната власт дава право на министъра на правосъдието и на председателите на съдилища да издават заповеди, с които по своя преценка да посочват делата, които по изключение се разглеждат през ваканцията
През съдебната ваканция ще текат срокове по изпълнителните дела!
През съдебната ваканция ще текат срокове по изпълнителните дела!
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg