Правителството плаща 35 000 лева на осъден след жалба срещу бившия му шеф!

Правителството плаща 35 000 лева на осъден след жалба срещу бившия му шеф!

  • English
  • Български
  • Русский

Правителството плаща 35 000 лева на осъден след жалба срещу бившия му шеф!

18 ЮЛИ 2018, 15:27 
съд в страсбург
Правителството ще плати 35 000 лева на гражданин, след като се споразумя с него да не продължава делото, заведено в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.
 
Александър Николов е подал в Страсбург жалба за нарушеното му право на изразяване, тъй като е бил осъден от бившия си работодател – шефа на Националния статистически институт (НСИ), след като дръзнал да заведе преди това дело срещу него.
 
Случаят е отпреди близо 20 години, когато Николов е бил директор на издателството на НСИ, а през 1999 г. тогавашният шеф на института Александър Хаджийски го уволнил. Николов оспорил освобождаването си и съдът го възстановил. През 2003 г. той опитал да се върне на работа, но му било отказано, защото издателството вече било закрито, а работата била възложена на частна фирма.
 
Николов завел дело за неизпълнение на съдебно решение срещу Хаджийски по чл. 172 от Наказателния кодекс, тъй като отказвал да го възстанови на работа. Бившият шеф на НСИ бил оправдан от съда, като в мотивите се казва, че към момента, в който Николов е искал да бъде възстановен на работа, Хаджийски е бил в болничен. Служителят не уточнил точното време и място на предполагаемото престъпление и по този начин пък Хаджийски не можел да упражни правото си на защита.
 
След това бившият шеф на НСИ подал сигнал срещу Николов, затова че го набедил в престъпление, но прокуратурата отказала да започне разследване. Хаджийски обаче завел и спечелил дело за непозволено увреждане срещу Николов, като поискал да бъде обезщетен с 11 000 лева.
 
Градският съд приел, че Николов е уронил престижа и доброто име на Хаджийски като председател на НСИ, причинил му психически тормоз с поддържането на незаконно обвинение, след като знаел, че е невинен, като уважил изцяло иска му. Решението му първо било изменено и обезщетението намалено до 2000 лева от втората инстанция, но делото било върнато от Върховния касационен съд (ВКС). След това апелативният съд потвърдил изцяло решението, а през 2009 г. ВКС не допуснал касационно обжалване.
 
Николов изплатил около 20 000 лева на Хаджийски с лихвите и разноските по делото, след което вече подал жалба в съда в Страсбург.
 
„Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ по подобни случаи, българското правителство сключи приятелско споразумение с Александър Николов, на основание чл. 39 от Конвенцията, като прие да заплати на жалбоподателя предложената от Съда сума от 6500 евро и 22 246,95 лв. за претърпени вреди и направени разходи и разноски и с това да сложи край на делото“, съобщиха днес от правителствената информационна служба.
 
Случаят с Александър Николов не е единственият, в който граждани се оплакват от шефа си или от държавен служител на отговорна позиция, а след това биват осъждани от него за клевета. Преди две години ЕСПЧ обедини няколко сходни дела срещу България, по които държавата беше осъдена да плаща обезщетения.
Правителството плаща 35 000 лева на осъден след жалба срещу бившия му шеф!
Правителството плаща 35 000 лева на осъден след жалба срещу бившия му шеф!
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg