Половин Европа е закриляла организатора на атентатите в Истанбул*

Половин Европа е закриляла организатора на атентатите в Истанбул*

  • English
  • Български
  • Русский

Половин Европа е закриляла организатора на атентатите в Истанбул*

Въпреки солидните доказателства за терористична дейност България, Швеция, Украйна и Грузия отказали да го предадат на Русия, защото се водел политически бежанец в Австрия

 
Няколко европейски държави години наред са спасявали от екстрадиция и затвор в Русия Ахмед Чатаев, заподозрян от турските власти като организатор на кървавия атентат на летище "Ататюрк", при който загинаха 44 души, а над 200 бяха ранени. След като стана ясно, че той е бил освободен преди 5 години от съд в България, вчера се оказа, че подобни дела в Швеция, Украйна и Грузия също са завършвали с отказ от екстрадицията му, въпреки че Москва го е обвинявала в тероризъм и организиране на незаконна въоръжена група от 1999 до 2007 г. Случаят е показателен с това как се подценява опасността дори при сериозни доказателства за терористична дейност. 
 
През 2003 г. Чатаев отива в Австрия, където получава статут на политически бежанец. През 2008 г. е обявен за международно издирване. През годините е арестуван последователно в Швеция, Украйна, Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници. Чеченецът, наричан още Едноръкия, през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП Кулата.
 
"Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации", заяви неговият адвокат Веселин Георгиев пред bTV. Той обясни, че Чатаев е бил в България поне два месеца. На 1 юли 2011 г., по време на заседанието в Хасково, където Чатаев попаднал, след като бил заловен на излизане от България в Турция, правозащитните организации били много активни. По настояване на близки на Чатаев защитникът уведомил съда в Страсбург. Оттам изпратили писмо да ги държат в течение за делото. "На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се произнесе", твърди още Георгиев. 
 
Окръжният съд в Хасково разрешава екстрадицията на Чатаев, а Пловдивският апелативен съд отказва да го предаде на Русия. "Искането от съдебните власти на Руската федерация за екстрадиция е с цел реализиране на наказателно преследване, като той е обвинен за съдействие за терористична дейност и организиране на незаконна въоръжена групировка и участието му в нея. Обвинението касае периода от 1999 до октомври 2007 г., а дейността на Чатаев е осъществена на територията на Чечения и Австрия", разказа пред БНР председателката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. Тогава съдът в Хасково приема, че той има предоставено убежище от Федералната служба за убежището в Австрия, както и че има статут на бежанец. Но не може да се възползва от него, тъй като има данни, че е обвинен за извършване на тежко престъпление, преди да подаде молбата за убежище. Пловдивският апелативен съд е на различно мнение. Според него статутът на бежанец има екстериториално действие по отношение на всички държави, които са се присъединили към Конвенцията за статута на бежанците. "България също е ратифицирала тази конвенция и съдът в Пловдив приема, че е налице абсолютна забрана бежанец да бъде предаден на страната, в която са застрашени неговият живот и свободата му", обясни съдия Тянкова по БНР. Апелативната прокуратура в Пловдив също излиза със становище Чатаев да бъде освободен.
 
Тянкова разказа още, че чеченецът е бил задържан през 2009 г., пак по искане на Русия, този път във Виена. И там съдът отхвърлил като недопустимо искането на Върховната прокуратура на Руската федерация, тъй като не бил извършил престъпления в Австрия. 
 
Според руските прокурори Чатаев е попаднал в групировката "Ислямска държава" и е оглавил банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Чеченецът е вербовчик на бойци за "Ислямска държава" и е заподозрян за организатор на атаката в Истанбул, съобщи онзи ден Би Би Си. Турски вестници първоначално го обявиха за един от взривилите се атентатори, но това не се потвърди. 
 
Ахмед Чатаев е организирал не само атентата на летище "Ататюрк", но и двете други смъртоносни бомбени атаки в Истанбул тази година - в сърцето на истанбулския туристически квартал "Султанахмет" и на главната търговска улица "Истиклял", твърдят вече турските медии. Вчера проправителственият вестник "Йени Шафак" идентифицира Ахмед Чатаев от Чечня като основен организатор на атаката. "Хюриет" пък твърди, че той дори е ръководителят на клетката на "Ислямска държава" в Истанбул.
 
Сега става ясно, че през октомври 2015 г. и САЩ го включват в черния списък за борба с тероризма заради съпричастност към групировките "Имарат Кавказ" и "Ислямска държава". Чатаев е посочен от американските власти като един от хората, които се занимават с привличане на терористи към ИДИЛ. Твърди се, че през януари 2016 г. - два месеца след атентата в Париж, руските спецслужби предупреждават, че имат информация за готвени атентати в Европа от подразделение на "Ислямска държава" под ръководството на Чатаев.
 
"Българските служби по това време са свършили това, което е било необходимо", включи се по темата и премиерът Бойко Борисов. "Това, което ме касае мен, е, че българските служби са свършили тогава каквото е било необходимо. Оттам нататък не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят от конвенции и от международни спогодби. Ако искат да отговорят, обществото ще е доволно. Но по мое време правителството и неговите служби са си свършили работата - те са го задържали", заяви Борисов.
 
Половин Европа е закриляла организатора на атентатите в Истанбул*
Половин Европа е закриляла организатора на атентатите в Истанбул*
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg