Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция

  • English
  • Български
  • Русский

Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция

Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция
 
Международната асоциация на съдиите /МАС/ - IAJ (International Assotiation of Judges), включваща 84 съдийски организации от всички континенти, част от която е и Европейската асоциация на съдиите - /ЕАС/ - EAJ, с 44 организации, изрази в специално становище дълбока тревога за сигурността на отстранените съдии и техните семейства в Турция, пише "Дневник".
 
"МАС / ЕАС сериозно се опасяват, че опитът за преврат, който беше военен, а не съдебен такъв, сега се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия по отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството, и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици", се казва в становището на международната организация.
 
Международната асоциация на съдиите потвърждава, че политическите различия следва да бъдат разрешавани по демократичен начин и че военният преврат не е приемливо средство за смяна на легитимно правителство и отговорните трябва да понесат отговорността си в честен и безпристрастен процес, но пита
 
къде са доказателствата за участие на съдиите в опита за преврат?
 
"Международните медии информират световната общественост, че около 3 000 съдии са отстранени в непосредствено следващия опита за преврат ден. Нито едно доказателство не беше обявено, че дори и един от тези съдии по някакъв начин е участвал в опита за преврат", се казва в позицията на МАС-ЕАС.
 
Становището припомня универсалните стандарти, приети в правовите държави: че отстраняването на съдия, доколкото представлява посегателство върху конституционно гарантираната му независимост, може да бъде предвидено само за случаите на конкретно обосновано предположение за извършено сериозно нарушение.
 
Налице са сериозни и обективни съмнения, че такива нарушения са извършени от такъв голям брой съдии, казва Международната асоциация на съдиите.
МАС / ЕАС припомнят, че в последно време правителството в Турция, чрез Висшия съвет по правосъдие, е упражнявало значителен натиск върху съдии. Дисциплинарни производства и отстранявания са били предприемани от Съвета по отношение на съдии след техни решения, които не са съответствали на очакванията на правителството.
 
Международната асоциация на съдиите се ангажира да следи развитието на ситуацията в съдебната система на Турция и призовава всички международни институции също "неотстъпно да правят това".
 
Европейски магистрати призовават за незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори
 
За незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори в Турция призова часове след информациите на медиите още една международна организация - MEDEL (Magistrats europeens pour la democratie et les libertes) - "Магистрати за демокрация и свобода" със седалище в Париж.
 
След като е била информирана, че хиляди магистрати в Турция са задържани и уволнени, организацията застава зад съдиите и прокурорите, свързани с YARSAV (Асоциацията на турските съдии и прокурори), която е член на MEDEL, ангажирана с ценностите на независимостта на съдебната власт и върховенството на закона. Застава и зад всички турски съдии и прокурори, преследвани "заради изпълнение на задълженията им за осъществяване на независим контрол в едно демократично общество".
 
"Доколкото МЕДЕЛ не разполага с достатъчно данни да коментира опита за преврат в Турция, трудно е да се разбере как и защо съдиите и прокурорите, изпълняващи ежедневно своите задължения, свързани с правосъдието, могат да бъдат замесени в тези факти и да бъдат задържани заради свободата им при вземане на решения и изразяване на мнение", се казва в декларацията на магистратите.
 
Наред с призива за незабавно освобождаване на задържаните съдии и прокурори, MEDEL настоява за независима оценка на съдебната власт в Турция, включваща само и изцяло международни наблюдатели.
 
 
 
Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция
Международни съдийски организации осъдиха произвола над магистрати в Турция
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg