В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева

В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева

  • English
  • Български
  • Русский

В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева

Странджа за над 50 млрд. лв.
 

В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева, довери експерт пред ... Те се намират по поречията на реките Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач.

 
В последните месеци се наблюдава и много сериозен любителски интерес за добив на самородно злато.
 
Паралелно с търсенето на съкровища от времената на Римската империя и Древна Тракия, вече има и професионални златотърсачи, които пресяват речния пясък.
 
Има и хора със специална екипировка и техника за откриване на подобна руда, както и на диамантени залежи. Пикът през годината беше през септември, когато десетки професионални търсачи на ценния метал се събраха на събор в Странджа.
 
Създадена е и специална Асоциация на златотърсачите. Според нейните членове Странджа е една от най-богатите на ценни метали планина, а река Велека има много богата златоносна жила.
 
В недрата на планината се крият огромни количества злато, които били разделени на няколко жили, казват специалистите. Част от тях продължават и на турска територия, други стигат до полите на Сакар планина.
 
Според профисионалните търсачи Странджа остава едно от неразработените места за добив на злато, макар че тук ценният метал се е добивал още от древни времена.
 
И сега под земята има големи залежи
 
Тези информации са обусловени и от историческа гледна точка. По времето на Древния Рим планината е била разкопана в десетки рудници, в които се е добивало злато.
 
„Тук е била една от големите златни мини на империята – коментира един от краеведите в Странджа Велко Велков, който е и популярен изпълнител на народни песни. – Мога да кажа, че цялата планина е разкопана от дълбоки тунели.
 
В земята под Странджа има много злато. Залежите са в дълбочина и изискват повече подготовка.
 
По течението на реките обаче също има находища. Районът е бил изключително важен за римската аристокрация и върхушка. Със златните отливки от тази планина са се отсичали цели емисии римски монети. Самото качество на метала също е много високо и стига до 22 карата. По турско време тук също се е добивало злато.

В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева
В Странджа има залежи от злато за над 50 милиарда лева
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg