"Възкръсналият" Георги осъди община Видин

"Възкръсналият" Георги осъди община Видин

  • English
  • Български
  • Русский

"Възкръсналият" Георги осъди община Видин

"Възкръсналият" Георги осъди община Видин

 
Видинчанинът Георги Иванов, който погрешка бе обявен за мъртъв, осъди на 2000 лева община Видин, пише в. "Труд". 50-годишният мъж е предявил иск за 20 000 лв. за нанесените му вреди по Закона за отговорността на държавата и общините. Според Административния съд във Видин освен обезщетението общината трябва да плати на Георги и разноските по делата, в които трябваше да доказва, че е жив.
 
Георги, който от години живее и работи в Чехия, остана без самоличност и гражданство, след като бе обявен за мъртъв от октомври 2012 г. от Видинската община. Години преди това - през 2003 г., в метрото в Прага нашенецът станал жертва на джебчия, който му задигнал чантичката с личните документи. Видинчанинът подал сигнал на чешките власти и се снабдил с нови документи.
 
През всичките години обаче джебчията ползвал чуждата самоличност до смъртта си през 2012 г. в Прага. Издаденият акт за смърт се оказал на името на Георги и по канален ред документът стигнал до Видин.
 
За абсурдната ситуация видинчанинът разбрал чак през 2014 г., когато на българската граница при Калотина му прибрали личната карта като невалидна, а във Видин Георги открил името си в регистрите на покойниците. Заради делата мъжът не можеше да напуска страната и загуби работата си в Чехия.
 
 
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg