Влизат ли Цецка, Цацаров и Лозан в КС?

  • English
  • Български
  • Русский

Влизат ли Цецка, Цацаров и Лозан в КС?

Влизат ли Цецка, Цацаров и Лозан в КС?
 
 
  Председателят на Конституционния съд (КС) Борис Велчев в понеделник ще изпрати писма до двете върховни съдилища, парламента и президента, с които да им напомни, че започва да тече срокът, в който трябва да посочат новите си представители в съда, съобщава Сега. На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите и 12-членният Конституционен съд се обновява.
 
На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Президентът, върховните съдии и парламентът имат 3 месеца, за да решат кого да пратят в КС. Вероятно пазарлъците кои да са следващите съдии ще продължат до последния момент. 
 
Месеци преди старта на процедурата се заговори, че един от избраните ще бъде правосъдният министър Цецка Цачева. Според източник тя се е съгласила да поеме горещия правосъден ресор срещу обещанието, че ще влезе в КС.
 
Най-сериозните надцаквания по темата вървят в Съдебната палата. Много вероятен конституционен съдия е главният прокурор Сотир Цацаров. За да облече конституционната тога обаче, Цацаров ще трябва да прекрати преждевременно мандата си в прокуратурата. Така направи предшественикът му Борис Велчев. Лансира се и сценарий конституционен съдия да стане Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС), а Цацаров да заеме неговото място. Така управляващите ще си гарантират спокойствие, тъй като Панов често ги дразни с действия и критики срещу статуквото. Мандатът на Панов изчита чак през февруари 2022 г. В Съдебната палата се говори, че той би станал конституционен съдия само ако и Цацаров влезе в КС, т.е. няма опасност да оглави ВКС.
 
Бившият председател на Върховния административен съд Георги Колев сам не крие амбицията си да стане конституционен съдия. Желанието му обаче едва ли ще се сбъдне. Макар че не би бил първият, завършил право в Школата в Симеоново, в съда. Вече 6 години такъв е бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, който преди КС имаше опит само като районен съдия.
 
Здравка Калайджиева, която беше съдия в Страсбург, също е в листата с евентуалните претенденти за КС. Докато беше в съда по правата на човека, тя често си правеше отвод и по делата, като ад-хок съдия се явяваше Павлина Панова, заместник-председател на Върховния касационен съд. Панова е друг възможен избор за следващ конституционен съдия.
 
Спряга се и името на някогашното юридическо острие на БСП Янаки Стоилов.
 
 
 
 
Влизат ли Цецка, Цацаров и Лозан в КС?
Влизат ли Цецка, Цацаров и Лозан в КС?
Всички полета са задължителни. Моля попълнете кода от картинката.

Адвокат Юлия Данова

9010, Варна, ул. "Добротица" 3

Моб: +359 895 64 59 40

Сайт: advokatvarna.com

Ел.поща: iulia.danova@abv.bg